Picik, könnyűek és nagyot szólnak – Sennheiser CX 1.00 és CX 2.00G
2014. szeptember 24. írta: Niccolo

Picik, könnyűek és nagyot szólnak – Sennheiser CX 1.00 és CX 2.00G

Sennheiser_cx1_bev.jpg

Az idei IFA Show-on mutatkozott be többek között a Sennheiser teljesen megújult olcsó, hallójáratba dugható CX fülhallgató sorozata, melynek modelljeit elődjeikhez képest akusztikailag több ponton is áttervezték, ráadáskánt pedig még új hangszórókat is kaptak, melyek révén az eddiginél apróbbak és jóval könnyebbek lettek.

A négy modellt tartalmazó új CX sorozat belépő CX 1.00 jelű tagja egy valóban parányi és pillekönnyű, ízlésesen gömbölyded forma szerkezet 1,2 m hosszú gumírozott kábellel, aminek a végén derékszögben álló aranyozott 3,5 mm-es jack dugó található. Gyártója szerint a fülhallgató kicsi méretét jócskán meghazudtoló basszussal és dinamikával rendelkezik, de ez rövidesen úgyis kiderül.

A sorban utána következő CX 2.00 típus kialakítását és műszaki tartalmát tekintve megegyezik vele, a különbség hozzá képest a kábelére integrált háromgombos mikrofonos távvezérlő szett, ami révén hívásokat lehet fogadni mobiltelefonról való zenehallgatás közben és még bizonyos funkciókat is lehet irányítani vele. A típusnak emiatt kétféle változata létezik, egy az iOS eszközökhöz (CX 2.00i) a másik pedig a Samsung Galaxy verzió (CX 2.00G), a Samsung, LG, Sony és egyéb androidos okostelefonokhoz és tabletekhez.

Mindkét típus fehér illetve fekete színekben, négyféle, különböző méretű (XS, S, M, L) gumi adapterrel kerül forgalomba, hogy mindenki megtalálhassa közülük a füléhez legjobban illőt, ami egyrészt jól és stabilan illeszkedik a fülébe, másrészt hatékonyan kizárja a külső zajokat a zenéből.

square_louped_CX_1_black-sq-02-sennheiser.jpgMiután óvatosan kivettem a füleseket a műanyag tartójukból és a számomra megfelelő adaptert felhelyezve bedugtam a fülembe az egyiket (egy hangminőség elemzés lesz, mivel ugyanolyanok), tényleg megszűntek a külvilág zajai és kissé „besüketültnek” éreztem magam, szóval a zajcsillapítás már így elöljáróban nagyon jól működik.
A megszólaló hang kellemes színezetű, alapvetően nyílt és világos karakterrel. A fejhallgatókéhoz képest jóval kisebb membránfelület ellenére egyáltalán nem egy pontból szól; a különféle hangszerek és az énekesek elkülönülnek egymástól és levegősen helyezkednek el a pici szerkezet által ügyesen felépített térben. Még klasszikus műfajokon is egészen jól használható, gyakorlatilag a Sennheisertől megszokott kellemes, barátságos és hosszútávon is jól hallgatható karaktert hozza, mérete okán a nagyobb modelleknél kissé világosabb változatban. A „Strange Land” akusztikus gitárja különösen tetszik, a női és férfi énekhangokat pedig térben is teljesen el tudja egymástól különíteni és ennél a felvételnél talán még a szokásosnál is nagyobb színpadot rajzol.
És most jöjjön egy kicsit dinamikusabb zene és lássuk a basszust!
Hát nem lódított a Sennheiser, az biztos, mert ami kijön ebből a 10 g-os apróságból, az valami hihetetlen. Nem olyan persze, mint egy méretes füles, de a dobok dinamikusak és ütnek rendesen, a basszus szekvenciák pedig rendesen átmasszírozzák a hallójárataimat. Mindeközben a frekvenciasáv többi része nyílt, világos, levegős és torzítatlan még nagyobb hangerőn is. És még mindig lehet neki tolni, a fájdalomhatárnál sem torzít. Az eredmény szuper, de óvatosságra intő is, mert a hangokat direktben a dobhártyára küldve bizony még ez az apróság is gond nélkül halláskárosodást tud okozni, ha ész nélkül használjuk.

Azoknak, akik a klasszikus, méretes fejhallgatókhoz szoktak, ezek a típusok bizonyára játékszereknek tűnnek, azonban a tudásuk jócskán rácáfol erre, mert a képességeik egyáltalán nem mennek játékszámba. Ízlés dolga, hogy ki mennyire szereti vagy tudja elviselni a fülbe dugós típusokat, de az biztos, hogy a hangminőségük vitán felül áll, és csekély súlyúk valamint méretük ellenére basszus és teljesítmény tekintetében is olyan jól teljesítenek, hogy az már szinte a fizikai lehetőségek határait ostromolja.
Kettejük között a különbséget csupán a mikrofonos távvezérlő szett jelenti, így akinek arra nincs szüksége, nyugodtan választhatja az olcsóbb CX 1.00 típust, mert hangminőségben tőle is ugyanazt kapja, mint a drágább modelltől.


Sennheiser CX 1.00
Frekvencia átvitel: 17 Hz- 20 kHz
Impedancia: 28 Ohm
Hangnyomás: 119 dB
THD: <0,5 %
Tömeg: 10 g
Ár: 11.900,- Ft

Sennheiser CX 2.00G
Frekvencia átvitel: 17 Hz- 20 kHz
Impedancia: 28 Ohm
Hangnyomás: 119 dB
THD: <0,5 %
Tömeg: 15 g
Ár: 14.900,- Ft

Audio Partner Kft.
Tel: 23/414-057

www.audiopartner.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://audiocaffe.blog.hu/api/trackback/id/tr566727007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása