Pixelből soha nem elég - LG 8K TV
2014. szeptember 06. írta: Niccolo

Pixelből soha nem elég - LG 8K TV

LG 8K.jpg

Noha ma még a 4K (UHD) TV is valódi egzotikumnak számít, nálunk pedig sokaknak még HD TV-je sincs, az LG a most kezdődő berlini IFA-n, igaz csak zárt ajtók mögött, de már bemutatta a legújabb 8K-s televíziójának prototípusát. A 8K rövidítés, a 4K logikájához hasonlóan arra utal, hogy az LCD-tévé felbontása csaknem nyolcezer pixel széles, egészen pontosan 7680×4320 képpontos.

Jelenleg a 4K televíziók ára nagyjából 500 ezer forintnál kezdődik, s ezeknek a TV-knek a képernyőjén több mint 8 millió pixel található. Az LG 8K prototípusa náluk is lényegesen nagyobb felbontást produkál, hiszen több mint 33 millió képpont található a 98 colos, vagyis 248 centiméter képátlójú óriásképernyőn. Ez a felbontás már olyan élethűséget biztosít, hogy a tévé képernyője a témától függően olyan, mintha mondjuk, kinéznénk az ablakon vagy körülnéznénk a szobában. Technikailag a kísérleti 8K modellben a képet négy darab 4K-s képet szolgáltató képfeldolgozó processzor állítja elő.

Az LG úgy nyilatkozott a CNetnek, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egy éven belül megkezdik a 8K tévékészülékek sorozatgyártását. Az idő azért különösebben nem sürgeti őket, hiszen jelenleg még 4K tartalom is csak elvétve található, a 8K-s anyagok pedig egyelőre még a jövő zenéi. Jelenleg ott tartunk, hogy már a YouTube és a Netflix is támogatja az UHD felbontást, hamarosan pedig valódi UHD-s Blu-ray-filmek is elérhetők lesznek, szóval még a 4K is csak kezdeti stádiumban van.

Természetesen már a 4K-ra átállás is komoly kihívást jelent a filmes és videós szakmának, hiszen ekkora ugrás korábban még sohasem következett be a megjelenítők piacán. A nagy felbontás miatt az anyagok mennyisége drámaian megnövekszik, és hogy ne legyenek csúnyák például az ikonok, még azoknak is nagyfelbontásúaknak kell lenniük. A technológia alkalmazása hatékony tömörítési megoldásokat igényel a jelek továbbításának megoldásához, a 4K-s felbontású játékokhoz pedig újabb méregdrága hardvereket kell vásárolniuk azoknak, akik haladni szeretnének a korral.
És akkor hol van még mindez a 8K-tól?

A bejegyzés trackback címe:

https://audiocaffe.blog.hu/api/trackback/id/tr946674285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása