Yamaha RX-V677 AV receiver
2014. szeptember 10. írta: Niccolo

Yamaha RX-V677 AV receiver

yamaha rxv677.jpgA Yamaha jelenlegi AV receiver választékában a múltkoriban bemutatott RX-V577 után következő RX-V677 számos tekintetben megegyezik kisebb testvérével, azonban nagyobb teljesítményű és a szokásos sorozat-építési logika alapján természetesen még több szolgáltatással és funkcióval bír.

A szintén 7.2 rendszerű készülék, ami kisebb testvéréhez képest immár Zone 2 funkcióval is rendelkezik, diszkrét felépítésű erősítőket tartalmaz, a dinamikus teljesítménye 125 W 8 Ohmon csatornánként, a névleges teljesítménye pedig 90 W amennyiben a frekvencia átvitelét 20 Hz-20kHz-es tartományban specifikálják (8 Ohm, két csatornát meghajtva). A digitális formátumban érkező jeleket csatornánként külön 192 kHz/24 bit rendszerű Burr Brown DA konverterek alakítják analóggá, természetesen megfelelő áramköri környezetben és precízen elválasztva az analóg áramköröktől. 5.1-es vagy 5.2-es konfiguráció esetén a nem használt surround back csatornákat kettős erősítésre (bi-amp) is lehet konfigurálni, sztereó zenehallgatásnál pedig a Pure Direct kapcsoló minden nem feltétlenül szükséges funkciót és útszakaszt kiiktat a zenei jelek útjából és még a kijelzőt is lekapcsolja.

A készülékhez párosított hangsugárzókkal illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást a gyártó saját fejlesztésű YPAO rendszerének legújabb változata segíti, ami ennél a modellnél ráadásul már egy fejlettebb verzió R.S.C funkcióval kiegészítve. A készülék beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról is elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz, emellett a bőséges kínálatában szerepelnek a Silent Cinema és a Virtual Cinema Front funkciók is. Az RX-V577-hez képest újdonság a párbeszéd kiemelés és a párbeszédek szintjének beállítási lehetősége, amik hasznos funkciók lehetnek túl hangos effektkörnyezet vagy nem megfelelően felvett műsoranyagok esetén, illetve ha a személyes ízlésünk úgy kívánja. Dekóderekből természetesen az RX-V677 is a legújabb változatokat kapta meg, úgymint a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS-HD Master Audio és a Dolby Digital IIx típusokat.

rx-v677-back.jpg

A modernitás jegyében a klasszikus AV receiver szerepkör mellett a receiver kisebb társához hasonlóan olyan funkciókkal és szolgáltatásokkal is rendelkezik, mint az Apple AirPlay zene lejátszás, a Wi-Fi kapcsolat (Wireless Directtel), a Pandora és Spotify és a Napster (ez plusz az 577-eshez képest) zeneszolgáltatások elérése, a HTC Connect és a DLNA hálózati kapcsolat. Az iTunes vagy a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető Yamaha Contol App segítségével a készülék iPoddal, iPhone-nal, iPad-del illetve Androidos okos telefonokkal és táblagépekkel is vezérelhető.

Az 1.4a verziójú HDMI-CEC csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K videojelek is továbbíthatók, illetve olyan videós funkciók is működnek, mint a HDMI Audio Return csatorna, a Deep Color, az x.v. Color, a 24 Hz-es képfrissítés és az Auto Lip Sync.

A front lapon lévő USB port iPod és iPhpone készülék vezetékes csatlakoztatására szolgál, melyekről FLAC, WAV 192 kHz/24 bit és Apple Lossless 96 kHz/24 bit zenefájlok szólaltathatók meg. Csatlakozások terén a kínálat a szokott módon nagyon széleskörű, csak HDMI-ből 7 darab (6 bemenet, 1 kimenet) található, emellett 2 analóg audio és 2 analóg illetve 4 digitális AV bemenet szett áll rendelkezésre a különféle analóg és digitális forráskészülékek csatlakoztatásához, melyek tekintetében még a HDMI előtti korból származó ős öreg kompozit és komponens videó kimenetekkel rendelkező eszközök is használhatók.

Az 577-eshez hasonlóan a kissé nagyobb teljesítményű és dinamikusabbnak tűnő RX-V677-es is képes meglehetősen vérfagyasztó csatajelenteket produkálni, amitől a néző eléggé feszült hangulatba kerül. A mozgások gyorsak, pontosan követik a képernyőn látottakat, és ami szintén legalább ugyanilyen fontos, a hangkép nagy hangerőn és tömény akciók esetén sem kuszálódik össze. A beszédhangok nem sikkadnak el és mindvégig érthetőek maradnak, a megszólalás pedig megőrzi az eredeti hangszíneit és tónusait. Még a tombolásban is érezni a készülék megfogottságát valamint alapvetően naturális és barátságos karakterét, ennek köszönhetően még a legvadabb jelenetek sem mennek át agyatlan csapkolódásba. Energiák azonban vannak bőségesen, amit mi sem jelez jobban, minthogy kisebb és átlagos méretű terekben a készülék megfelelő hangsugárzókkal még önerejéből, szub nélkül is kvázi teljes értékű produkciót nyújt. Amikor például a párviadalban a Véreb áldozatául esett talpig vértbe öltözött lovag lezuhan a várfalról az alsó udvar kövére, valósággal megremeg a padló, a jelenettől pedig végigfut a hátamon a hideg.

Ismét a kisebb testvért idézve a természet hangjai, mint például a fák lombjainak susogása, a szél zúgása vagy a tücskök éneke meglehetősen valóságos hatású és kellemes atmoszférát kelt. Ugyanilyen életszerűek a városi környezet vagy a szobában zajló jelenetek különféle hangjainak (lépkedés, kulcscsörgés, ajtónyikorgás, ajtócsapódás, stb.) megjelenítése, míg a beszédhangok természetesek és szépen artikuláltak.
Mindez többek között a legújabb generációjú dekódereknek a számlájára írható, amelyek elődeiknél pontosabb és hihetőbb térábrázolást nyújtanak és a hangminőségben is jobbak, ami tovább javítja a mozi hangzás élvezetét. A filmeket kísérő akusztikus és elektronikus hangszeres muzsikák kifejezetten kellemes tónusban szólalnak meg, sokuk a filmtől elvonatkoztatva talán még önállóan is megállná a helyét.

Két csatornás sztereó zenehallgatásra váltva a különféle muzsikák természetesen a legjobb eredményt biztosító Pure Direct verzióban szólalnak meg. Noha az AV receivereket, nem alaptalanul, másodosztályú zenehallgató készülékeknek tartják a sztereó erősítők mögött, az RX-V677 azért e téren is szépen kitesz magáért. A karaktere barátságos, természetes és kellemesen telt, a frontdobozok függvényében a szub-woofert kiiktatva sem marad különösebb hiányérzet az emberben. A basszusa pontosan kontrollált, pontszerű, dinamikus dobütésekkel és testes megszólalással. A magasai levegősek és könnyedén elszakadnak a dobozoktól, fémességnek, élességnek vagy túlzott fényességnek egyaránt nincs nyoma bennük. Hangképe kis hangerőn sem laposodik el és karakterét felhangosítva is megőrzi. Jellegének köszönhetően hosszabb távon is jól hallgatható, vérmes audiofil igények híján még a klasszikusok is bátran megszólaltathatók rajta.

A múltkori RX-V577-es ismeretében az ugyanazon „alomból” származó, csak éppen nagyobb teljesítményű és ebben-abban többet nyújtó RX-V677-es produkciója tulajdonképpen nem okozott különösebb meglepetést. A készülék ugyanolyan sokoldalú, egyszerre izgalmas és kellemes mozi-hangot illetve jól hallgatható muzsikát produkál és nagyon jól felszerelt, vagyis mindent tud, amit ma egy modern és jó AV receivernek tudnia kell, ahhoz hogy gyorsan változó világunkban igazán vonzó alternatíva lehessen.


Yamaha RX-V677
Dinamikus teljesítmény: 125/165/190/235 W (8/6/4/2 Ohm)
Teljesítmény: 90 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 431,5×171×364 mm
Tömeg: 10 kg
Ár: 189.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://audiocaffe.blog.hu/api/trackback/id/tr46685369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása